FineszesTermészetismereti Verseny
Te vagy a kulcs!

Sok dologról olvastál az előző oldalakon. Gondolhatod, hogy te még kicsi vagy, hogy megváltoztasd a világot, de hidd el, hogy merre halad a világ, az embereken múlik. Rajtad is! Ha változtatsz saját rossz szokásaidon, ha családod, barátaid veled tartanak, már tettél valamit a Föld szebbé téleléért. Néhány év múlva, pedig te leszel felnőtt, te mutathatsz jó példát a majdani gyerkekenek, taníthatod őket arra, hogy nem lehet a természettől kapott lehetőségeket a végtelenségig kihasználni. Választhatsz jó és rossz között. Te vagy a kulcs!
A Föld véges mennyiségű nyersanyaggal, levegővel, vízzel szolgál. Ha felelőtlenül túlzott mértékben használjuk, szennyezzük, előbb-utóbb élhetetlené változik. Egyre több, súlyosabb problémával kell majd szembenéznünk. Ha megtanuljuk felelősen, az egyensúlyt megőrizve mértékkel élni a lehetőségeinkkel, még sok generáción át lehet gyönyörű otthonunk.
Fogyasztás

Szorgalmi, de izgalmas

Vegyél magadhoz egy papírt, nézz meg néhány reklámot, írd le a papírra mi az amit a reklám el akar hitetni veled, de szerinted biztosan nem igaz, nem fog megtörténni, ha megveszed a terméket!

A modern országokban, így Magyarországon is nagy hatás ér mindenkit, hogy minél többet vásároljon, minél többet fogyasszon. A boltok polcai roskadoznak az árutól, ami azt az érzést kelti az emberekben mikor hazaérnek, hogy nincs semmijük, több mindenre van szükségük. Ez a csalóka érzés folyamatosan fenntartja a vágyat újabb vásárlásra függetlenül attól, hogy valóban szüksége van-e az embernek az éppen megszerzett tárgyakra. Reklámokkal csábítanak erre-arra, az embernek az az érzése, hogy mindent meg kell kapnia, ha lehet azonnal. A reklámokban minden nagyon szép. Ha figyelmesen megnézel egy reklámot gyakran még olyan dolgot is felfedezhetsz, hogy egy terméknek olyan tulajdonságát mutatják be, ami valójában nincs is. Nem leszel fergeteges buliban csak azért, mert egy bizonyos üdítőt iszol, nem leszel menőbb, ügyesebb vagy gazdagabb csak egy tárgy megvásárlásától.
Vásárláskor tedd fel a kérdést magadnak!
Szükséges-e? Valóban kell neked amit meg szeretnél venni?
Hasznodra válik? Egészséges?
Mi volt az amire legutóbb vágytál, hogy megkapd? Megvan még? Örömet okoz most is? Ha most vásárolsz, meddig okoz majd örömet neked?
Ha megveszed, azzal milyen környezeti terheket okozol?
Ha már nincs rá szükséged el tudod-e ajándékozni?
Jó helyre kerül a pénzed?
Az leszel, amit megeszel

A mondás azt jelenti, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű élelemmel táplálkozunk. Persze Magyarországon szerencsére általában csak biztonságos élelmiszert lehet kapni - ha ellenőrzött helyen vásárolod meg, vagy magad termeled -, de attól, hogy valami nem rossz, még nem biztos, hogy jó. Azt hogy egy étel milyen tápanyagokat tartalmaz több dolog is befolyásolja.

- Honnan származik? 

A termőtalaj, az állatok takarmánya vagy a nevelési, gondozási körülmények mind befolyásolják, hogy a végén ilyen minőségű étel kerül az asztalra. Lehet, hogy a hatalmas, hibátlannak látszó gyümölcs csak a vegyszerektől nőtt ilyen szép nagyra.

- Hogyan kezelik?

Nem mindegy, hogy milyen módon dolgozzák fel, tartósítják, szállítják az élelmiszert. Minél többet kezelik, minél több adalékanyagot adnak az alapanyagokhoz, annál kevesebb lesz a szervezet számára értékes anyag benne.

Vásárláskor válassz ki három különböző gyümölcslét!

Nézd meg

- mennyi gyümölcsöt tartalmaz!

- mennyi cukrot tartalmaz?

- honnan származik?

- milyen más anyagok vannak benne?

Vásárlás előtt nézd meg a termékek ősszetételét!

- Mennyit utazott? Ha a szállítási idő hosszú, csökken a hasznos anyagok aránya az élelmiszerben. A messziről szállított gyümölcsök, zöldségek sokat veszítenek vitamintartalmukból, mire megvásárolják őket. Ha lehet, keresd a helyben termelt élelmiszert!
A pénzeddel szavazol
Hol van a közeledben  piac, helyi termelő?
Mit gyártanak a lakóhelyedhez közel?
A különböző termékek gyártói folyamatosan versenyeznek egymással és a kereskedelemért felelős boltok is ugyanezt teszik. Ahol több az eladott áru, ott több a nyereség is. Azzal, hogy vásárolsz, egyben szavazol is. Eldöntöd, melyik termelő vagy gyártó terméke értékes a számodra, melyik bolt forgalma nő a vásárlásoddal. Tehát te akár egy szavazattal is segíthetsz valakit.
Vannak olyan szervezetek, melyek a fogyatékkal élő embereknek biztosítanak munkát. Lehetőséged van olyan terméket vásárolni - akár használati tárgyakat, akár ajándéktárgyakat -, amit ezek a szervezetek készítenek. Így nem csupán vásárolsz, de a pénzeddel segíthetsz embereknek.        
ITT megnézheted mit lehet ezeknél a támogató szervezetknél kapni.    
Mi az adománybolt?
Segítő szervezetek által működtetett olyan bolt, ahol adományként ingyen leadhatod a neked már felesleges, de még jó állapotú ruháid, könyveid, használati tárgyaid. Ezek a boltok eladják ezeket, és a bevételből rászoruló családokat segítenek általában tartós élelmiszerekkel, számlák kifizetésében, gyógyszerek megvásárlásában vagy éppen abban amire szükségük van. Ha ilyen helyen vásárolsz, nem csak nagyon olcsón juthatsz hozzá dolgokhoz, de tudhatod, hogy a pénzed segíteni fog egy rászoruló emberen is.
Nézz utána mi a közösségi gazdaság és hol van hozzátok legközelebb ilyen!
ITT találsz segítséget.
Ismerd meg és védd!
Ha szeretnél aktívan részt vállalni a környezet védelmében, keresd fel azokat a szervezeteket, akik a lakóhelyed környékén ilyen programokat szerveznek! Járj gyakran a természetbe, figyeld meg, nézz utána, kérdezz olyanoktól, akik természetvédelemmel foglalkoznak!
Keresd fel a Magyar Madártani Egyesület (MME) oldalát ITT! Válaszolj a 3. feladatlap kérdéseire!
Az MME oldalán ITT elolvashatod, mi a teendőd, ha fészekből kikerülő fiókát találsz.
Olvass minél több ismeretterjesztő könyvet, folyóiratot, cikket!
Honnan tudod?
Az Internet hatalmas lehetőséget kínál arra, hogy információt szerezz.  Az Internetre azonban szinte bárki írhat bármit. Egyformán megtalálhatod rajta a tudományos értekezést és a repülő malacot. Nem könnyű elsőre megállapítani, amit olvasol igaz-e.
Itt van néhány tipp, ami segít a döntésben:

- Kié az oldal?
Ha az oldalt tudományos munkával foglalkozó szervezet, intézmény üzemelteti, akkor nem jársz rossz helyen. Ha magánember írt le valamit, próbálj utánanézni, ki ő, mivel foglalkozik! Lehet, hogy csak like vadász, de lehet, hogy épp ez a szakterülete.

- Mikor adták közre?
Vannak olyan információk, melyek több évvel korábban kerültek fel a  Világhálóra és esetleg már nem érvényesek. Ami egyszer felkerült a netre, az később is megtalálható, ha máshogy nem, hát tárolt változatként. Jó, ha te is tudod, amit egyszer közzéteszel a világ számára az később megtalálható lesz rólad! Csak olyan képet, hozzászólást adj ki, amit nem fogsz megbánni!

- Ellenőrizd több helyen!
Ha egy információt csak egy helyen vagy csak megbízhatatlan helyeken, kimásolva, sokszorosítva találsz meg, az nem biztos, hogy pontos lesz. Legalább egy megbízható helyen legyen olvasható!

This Template is provided by www.illusivedesign.com.