Fineszes Természetismereti Verseny

Víz
Folyékony élet

    Földünk felületét 70-75%-ban borítja víz. Ez sok vagy kevés? Atól függ hogyan nézzük. Ha most meg kellene innod ennyi vizet, akkor sok. A Csendes-óceán a legnagyobb összefüggő víztömeg. Átlagmélysége nagyjából 4 km, ebben már benne van Földünk legmélyebb pontja is, a Mariana-árok, melynek mélysége 11 km. Így ha azt nézzük, hogy a víz nagy területen fedi a bolygót, de a víz mélysége a Föld átmérőjéhez viszonyatva nem túl nagy, akkor már egyáltalán nem tűnik soknak, csak egy vékony vízréteg.    Vízkészleteink többségét az óceánok, tengerek tárolják. Ha jártál már tengernél tapasztalhattad, hog a tengrek, óceánok vize sós. Átlagosan 3,5% sót tartalmaz. Ehhez a sótartalomhoz a tengeri élőlények alkalmazkodtak, de az ember számára nem fogyasztható nagyobb mennyiségben, mivel szervezetünkben ennél kevesebb só van.

    A sótartalom területenként változó, az édesvizekben is találunk belőle sokkal kisebb mennyiségben. Vannak olyan tengerek, ahol a kevés befolyó édesvíz, a talaj összetétele vagy a nagymértékű párolgás miatt a sótartalom akár 25% is lehet.

    A következő képen megnézheted, hogy ha az összes vizet összegyűjtenénk egy gömbbe az űrben, akkor a vízgömb mekkora lenne a Földhöz képest. A legnagyobb az összes víz mennyiségét mutatja, a középső az édesvizeket az alattuk látható egészen apró pöttyön pedig az iható vízmennyiséget látod.

http://www.celestiamotherlode.net oldalon még sok érdekes űrfelvételt nézhetsz meg.

    A víz térfogata 4 °C-on a legkisebb. Fagyás közben nő a térfogata, ezért lehetséges, hogy a jég a víz felszínén úszik. A jég és a hó jó hőszigetelő. A tavak, folyók télen a felszínüktől lefelé kezdenek jegesedni, többségük nem fagy be fenékig, lehetővé téve a vizi élőlények téli túlélését. A víz általában az emberlakta tarületeken 0 Cº-on fagy meg és 100 Cº-on forr fel. Ez azonban nem feltétlenül igaz a Föld minden pontjára, ugyanis az, hogy egy anyag hogyan fagy meg vagy forr fel, függ a légkör nyomásától is. Mivel a magas hegyeken kisebb a légnyomás, így a forrás hőmérséklete is csökken. Az Európai Unió legmagasabb hegyét a Mont Blancot (4807m) megmászó hegymászók az tapasztalhatják, már 84 Cº-on felforr a víz.

  A víz rendkívül fontos és érdekes anyag a Földön.
 • Mindhárom halmazállapotban megtalálható.
 • Sok anyag oldódik benne.
 • Nagy a fajhője, energiát képes hő formájában tárolni és közvetíteni. Hűtő-fütőfolyadéknak alkalmas, szabályozza Földünk hőmérsékletét.
 • Felületi feszültség alakul ki a  felszínén.

Olyanok vagyunk, mint az óceán

    Testünk körülbelül kétharmada víz. Vérünk 90%-a, agyunkban 70-80% víz van de még  a csontjaink is több, mint egy ötöde vízből áll. Minden sejtünk működéséhez szükségünk van rá. A víz segít a sejteken belül és a sejtek között különböző anyagok szállításában, szabályozza a sejtek falán az anyagok mozgását, az izzadás segítségével hűti testünket. 

Érdekességek:

 • Szervezetünk 0,9% sót tartalmaz, ez több, mint az édesvizek sótartalma viszont valamivel kevesebb, mint az óceánoké. Olyanok vagyunk, mint egy kis darab kevésbé sós tenger.
 • Egy egészséges felnőtt embernek minden nap 2-2,5 liter vizre van szüksége ahhoz, hogy a vesék megfelelően ki tudják választani a felesleges anyagokat. 
 • Bőrünk, mint egy nagy védőhuzat megvédi szervezetünket a kiszáradástól. 
 • Ivóvíz nélkül 3-4 napnál tovább nem tudunk életben maradni.

    A tiszta, iható víz nagy kincs. A Föld lakosságának nagyobbik része nem is jut minden nap tiszta, egészséges vízhez. Az elsivatagosodó vidékeken akár több órát is gyalogolnak egy-egy kanna vízért, ami gyakran koszos, fertőzött. 

A tiszta, iható víz nem csak a távoli, szegény vidékeken kevés. A fejlett országokban is gyakran előfordul, hogy szeméttel, mezőgazdaságból vagy ipari tevékenységekből származó káros anyagokkal beszennyezzük vizeinket. Európában is vannak olyan területek, ahol a felszíni vizek vagy a talaj szennyezése miatt, esetleg más földrajzi sajátosságok következtében nincs egészséges víz. Ezekre a területekre máshonnan kell vizet szállítani vagy a szennyezésnek megfelelő speciális víztisztító berendezéseket telepíteni. Sajnos vannak olyan anyagok is amik csak nagyon drága, bonyolult eljárással, vagy egyáltalán nem távolíthatók el a szennyezett vizekből. A környezetbe kikerülő gyógyszermaradványok például sok problémát okozhatnak nem csak az embereknek, de a vizi élővilágnak is. 
A víz sok élőlénynek otthona. A felszíni vizekben temérdek szemmel látható és nem látható élőlény található. Ha egy kevés pocsolyavizet, vagy tóparti, patakmedri vizet mikoszkóppal vizsgálsz meg, egy másik, aprócska világ tárul a szemed elé. Ezek az élőlények jelzik a víz állapotát. Minél több, minél érzékenyebb élőlényfaj él egy területen, annál kevesebb a külső szennyeződés, így ezek a fajok alkalmasak a víz tisztaságának mérésére is.
Az, hogy egy víz tiszta természetvédelmi szempontból, még nem jelenti azt, hogy közvetlenül iható is. Élhetnek olyan mikroorganizmusok is benne, melyek az embert megbetegíthetik. Az ihatóságot víztisztítással érjük el. Magyarországon az ivóvizet 98%-ban felszín alatti víz adja.
Az édesvizek 
Felszíni vizek
Felszín alatti vizek
Folyók, Patakok
Tavak
Víztározók
talajvíz
A felszíni vizekkel közvetlen kapcsolatban van. A felszíni vizek, a talaj szennyezései általában elérik. Leggyakrabban a helytelenül kezelt szennyvíz, a mezőgazdaságban, iparban keletkező szennyezések, túlzott vegyszer és műtrágya használat veszélyezeti.
rétegvíz
vízzáró rétegek közé ékelődött, a felszíni vizekkel csak kevésbé vagy egyáltalán nincsenek kapcsolatban. A felszíni szennyeződésektől védettebb.
ITT megnézheted táblázatban a Föld vízkészleteinek mennyiségét.
A Magyar Elekrtonikus Könyvtárban (mek.hu) online olvashatsz könyveket!


Látjuk, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas vizek milyen sérülékenyek, mennyire könnyen válhatnak ihatatlanná. Mit tehetsz te a vizek megóvása érdekében?
 • Fogyassz takarékosan! Vizsgáld meg, mennyi vizet fogyasztassz el a mindennapokban és gondolkodj el, hol tudnál spórolni a vízzel!
 • Használj a háztartásban olyan tisztítószereket, tisztálkodószereket, amik természetesek és lebomlanak!
 • Ne önts a lefolyóba olajat!
 • Ne dobj gyógyszert, vegyszereket, megmaradt festéket és hasonló mérgeket a wc-be!
 • Járd a természetet, ha valahol illegális szemétlerakást találsz, értesítsd a terület illetékeseit! 
 • Keresd a környékeden dolgozó környezetvédő szervezeteket, légy te is önkéntes!
Szürkevíz

A víztakarékosság egyik érdekes módja a szürkevíz. Van olyan eset, amikor nincs feltétlenül szükség ivóvíz tisztaságú vízre, például a felmosáshoz vagy a wc lehúzásához. Ilyenkor használhatod a fürdővizet vagy a ruhák öblítése után maradt vizet is.
A növények locsolására alkalmas a zöldségek mosóvize, a tojás főzőleve (lehűtve), vagy az összegyűjtött esővíz is.

Kattints IDE! Olvasd el ezt a 2014-es cikket! 

Keresd fel EZT az oldalt! Olvasd el a veszélyeztetett tavakról szóló írást, válaszolj az Aral-tóra vonatkozó kérdésekre!

This Template is provided by www.illusivedesign.com.