Fineszes Természetismereti Verseny


Levegő    Az előző oldalon beszéltünk arról, milyen fontos a növények és a talaj kapcsolata. Az emberek számára azonban nem csupán az élelmet biztosítják a növények. Ezen kívül még számtalan fontos feladatuk van az egészségesebb környezet biztosításában.

Széndioxid (CO2)   Oxigén (O2)

    Mi a széndioxid? Egy szénatom és két oxigén atom együtt.  C+O2 =CO2

    A növények napközben CO2-t vesznek fel, a napfény energiáját felhasználva szétbontják. A szénből víz felhasználásával cukrokat építenek (szintetizálnak) a megmaradt két oxigént kilélegzik a levegőbe. Ezt fotoszintézisnek hívjuk.  

CO2 + energia = C + O2

foto = fény
szintézis = egyesítés

    Ez a mi nagy szerencsénk, hiszen az állatoknak és nekünk éppen erre van szükségünk. Mi a légzés során felvesszük ezt az oxigént, a táplálékkal elfogyasztott szenet - amit a növények cukrok formájában raktároznak - elégetjük, így visszanyerjük azt az energiát, amit a növények a Napból szereztek.

C + O2 = CO2 + energia

    A levegő legnagyobb mennyiségben nirtogént tartalmaz, 78%. A nitrogén alkotó eleme az aminosavaknak, ezekből épülnek fel szervezetünk fehérjéi.

    A növények és állatok viszont nem képesek a levegőből felvenni a nitrogént. A talajban lakó nitrogén megkötő baktériumok segítik őket ebben.

    A levegő majdnem 21%-át alkotja az oxigén. Találunk még majdnem 1% mennyiségben argont, 0,03 % a széndioxid, a maradék egyéb gázokból áll.

Érdekes, hogy sokkal több oxigén van a levegőben, mint széndioxid, mégis a széndioxid mennyiségének növekedése komoly problémákat okozhat.

    A széndioxid tehát természetes része a Föld légkörének. Sőt ha nem lenne, a növények "éhen halnának". Tehát fontos. Mégis azt hallani csökkentenünk kell a széndioxid kibocsájtásunkat. Miért?

    Mint a természetben általában, itt is az egyensúly a kulcsszó. Ha a növények és állatok megfelelő arányban élnek a Földön, akkor a körforgás egyensúlyban van. Mindenki megkapja a számára szükséges oxigént-széndioxidot. 

    Ha egy élőlény elpusztul, a szervezetében felhalmozott szén bekerül a talajba. Modern világunkban az őskorban elpusztult hatalmas erdőkből képződött szenet és az elpusztult állatokból összegyűlt olajat kibányásszuk elégetjük. Üzemanyagot, villamosenergiát állítunk elő belőle. Így ma azt a széndioxidot fújuk ki a levegőbe, amit évmillókkal korábban raktározak el a növnyek. Így ez ma sokkal több, mint amennyit a növények képesek lennének most felvenni.  Sőt a legnagyobb erdőket folyamatosan irtják, egyrészt, hogy biztosítsák a fejlett világ papírigényét, másrészt az erdei talaj tápanyagait használják ki ültetvények telepítésére.
Porszennyezés
A méret a lényeg!

    Télen gyakran hallhattátok a tévében, hogy a magas szállópor koncentráció miatt szmogriadót rendeltek el. De mi az a szállópor és miért veszélyes?

    Biztosan láttad már, hogy egy homokos területen a szél felkapja a port és a levegőben kavarognak a homokszemek. Ezek a szemcsék egy idő után engednek a Föld gravitációs vonzásának és leülepednek. Vannak azonban porszemcsék, amik olyan aprók, hogy sokáig lebegnek a levegőben és akár a legkissebb légmozgás is fenntartja őket. A 10 µm (mikrométer) alatti szemcséket szállópornak nevezzük.

    Ha a nagyobb homokszemcséket tartalmazó port belélegezzük, akkor általában tüsszögni, köhögni kezdünk, az orrunkban, légcsövünkben lévő apró csillószőrök, a termelődő nyálka kitakarítja a légzőszervbe jutott idegen anyagot.

1mm = 1000 µm

A szállóport mérete szerint 3 csoportban mérik
2,5-10 µm
2,5 µm alatt
0,1µm alatt

    A szállópor olyan apró, hogy nem indítja el a szervezetünk tisztító folyamatait. A levegővel lekerül egészen mélyen a tüdőbe, ahol lerakódik és különböző betegségeket okoz. Gyengíti a szervezet védekező képességét a kórokozókkal szemben, növeli az allergia, asztma kialakulásának veszélyét, fokozza az allergiások tüneteit, gyulladásokat okzhat. A szállópor felületén tapadó, például különböző anyagok égetésekor keletkező mérgező anyagok a tüdő belsejében felszívódhatnak a szervezetbe.

    Ha ilyen veszélyes miért nem vesszük észre? Mert nagyon apró szemcsékből áll. A szervezetünk belégzéskor kevésbé védekezik ellene, mint a nagyobb porszemcsék ellen. Sajnos, főleg a városokban vagy forgalmas utak mentén folyamatosan jelen van a levegőben, az évek alatt lerakódik a tüdőben és csak később, gyakran évek után jelennek meg a betegségek. 

    A 10 µm méretű szállópor leginkább elaprózódás útján keletkezik, gumiabroncsok és az útfelszín kopásából, építkezésekkor. 

    A 2,5 µm alatti részecskék általában valamilyen anyag elégetésakor keletkező füstben található meg. 
  

Budapesten 2002-ben mért szállópor
TONNA
Közúti közlekedés 1 854
Ipar 320
Lakossági fűtés 625
Forrrás: http://www.tiszta.levego.hu/pm10.html#_ftn2#_ftn :Kémiai Nemzeti Profil 2005; 3. fejezet; KvVM]

    Tudtad, hogy nem csak a fűtéskor elégetett anyagok szennyezik a levegőt?

    Egy svájci tanlmány szerint egy nagyobb kupac avar elégetésekor annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órás üzemelése után. Ráadásul még az égetés hőenergiáját sem hasznosítjuk. 

    A kerti hulladék - falevelek, kisebb ágak, növényi részek -  elégetésekor rengeteg szállópor és más egyéb káros anyag keletkezik! Ez akár napokig is ott lebeg láthatatlanul. 

    A háztartásban keletkezett egyéb hulladék, például műanyagok vagy műanyaggal bevont fényes papírok, festékes fa égetése ezen kívül más egészségkárosító anyagok környezetbe való kerülését okozza. Ilyen hulladék otthoni égetése tilos.

    A helyi önkormányzatok szabályozhatják a kerti növényi hulladék égetését. Általában  csak bizonyos időszakokban 1-1 napra engedélyezik. Amennyiben az önkormányzat nem készít ilyen szabályozást, akkor a környezetvédlemi törvény szerint a kerti hulladék égetése tilos! Inkább komposztálj!


Mit tehetsz a levegő megóvása érdekében?

  • Ha teheted menj gyalog vagy kerékpárral!
  • Hosszabb utakra használd a tömegközlekedést!
  • Ha mégis autóval kell menned, legyen tele a kocsi! Utazzatok legalább négyen!
  • Ne égess szemetet! Szelektáld a szemetet!
  • Ne égess kerti hulladékot! Komposztálj!
  • Ültess sok növényt a kertbe! Ha van elég helyed, ültess egy olyan őshonos fát, ami kedveli a kerteteket!This Template is provided by www.illusivedesign.com.